A márciusi ébredező - A zöld

2018.03.01

Március a tavasz első hónapja, amikor az alvó fák, bokrok, virágok felélednek mély almukból, és elhozzák újra, a barnás-feketés-fehéres időszak után, a zöldet. Ez az az időszak, amikor szívünk újra töltődik a napfény melegével, a zöld szín erejével, ami nagyon sok hasznos és szükséges energiát hoz számunkra. Nem mellékesen a márciushoz tartozó Halak csillagjegy, elsődleges színes is a zöld. Vegyük is sorra mit sugároz felénk ez a szín, és hogyan is támogathatjuk meg magunkat vele.

A zöld, nagyon vitális szín, ha csak arra gondolunk, hogy tavasszal minden ezzel a színnel éled újjá, akkor érthető miért. Tele van élettel, örömmel, lelkesedéssel, de nyugodtsággal is. Ez a békés öröm színe. Az az élet van benne, ami bennünk is lakozik. Segít gyógyulni is, gyógyítja a szívet, a mellkast, a tüdőt, és úgy tartják vérzéscsillapító hatású. A szívcsakrához tartozó szín, ahol az érzelmei világunk nagy része kibontakozik. A zöld felfrissít, energiát ad a léleknek a szívcsakrán keresztül. Kiadja a hangulatait, és befogadja a szeretetet. A zöld élénkíti a vérkeringést, elűzi a pangást és gyógyítja a visszereket. A zöld életben tart, és megújítja az életerőt. Életkedvet biztosít. 


A zöld pezsegteti a szívet, bontja ki a nehézségeit, nehezteléseit. Rávilágít a szív valódi állapotára, mélységeket mutat meg, és kedvességet kölcsönöz. A zöld tele van szeretettel. Sugározza azt, nyitott a szíve. Elégedettséget nyújt nekünk. Az egyedüllétet is kedveli, magányos tud lenni, de megbocsájtó. Virágzó és energiadús, de a tüzesség ellentéte.
A zöld akaratot is jelöl, de mértékletes módon, boldogan halad az úton céllal és örömmel.

A zöld szín a másokból fakadó öröm színe is. Látjuk és érezzük azt másokban, mint egy rózsát. Ha a rózsára gondolunk, a vörös színre asszociálhatunk, ami a zöld szín komplementere. A komplementer szín kiegészít, de hasonló. Amennyire más annyira hasonló is. Azért a vörös rózsához hasonlítottam a színt, mert lényegét tekintve a rózsa vöröse a zöldnek pont párja. A zöld az élet színe is, az életerőé pedig vörös. Az életerő életet eredményez és fordítva, a piros a zöldet, a zöld a pirosat. Amikor behunyjuk a szemünket és hosszasan nézünk egy zöld tárgyra, utána pirosban fog megjelenni annak lépe előttünk. Pont azért, mert egyik a másikban van, mégis különböző, de elválaszthatatlan.

Erre a színre van szükségünk, amikor a természetben vagyunk, pörget, és mozgásban tartja a vitális energiáinkat. Jó, ha van a kertünkben egy kis zug, ahol megpihenhetünk a zöldben és szélnek ereszthetjük gondolatainkat. Lássuk a fák bölcsességét, a leveleik belső erejét, a csendet, és nem utolsó sorban a sugárzó jókedvét a növényeknek, ezzel jól magunkba engedve a zöld színt.Goethe szerint ' szemünk valóságos kielégülést talál e színben. Ha mindkét eredeti szín, a kék és a sárga pontos egyensúlyban van a keverékben, nem kívánunk és nem is tudunk továbbmenni.'Rudolf Steiner ezt írja a zöldről:
'A zöld színben, ami előttünk van, csupán a növény képét kapjuk meg. Gondolják csak meg, hogy a zöld szín éppen a növény jellegzetessége, s hogy a növény minden létező lény közül éppen az élet képviselője. Az állatban lélek is van, az embernek pedig lelke és szelleme is van; az ásványokban pedig nincsen élet. A növény az a lény, aminek az a legfontosabb jellegzetessége, hogy élet van benne. Az állatokban az élethez még lelkiség is társul. Az ásványok nem rendelkeznek még lelkiséggel, az embernek pedig szellemi lénye is van. Nem mondhatjuk sem az emberről, sem az állatról, sem pedig az ásványokról, hogy bennük az élet a lényeg; ezeknél éppen valami más az, ami lényeges. A növénynél az élet a lényeg; a zöld szín ennek a képe.'Lilian Verner Bonds, Gyógyító színek című műve alapjánA zöld helyreállítja a stabilitást a rosszindulatú tényezők okozta állapot után. A zöld elutasítása gyakran azt jelzi, hogy nem vagyunk boldogok érzelmeinkkel. Ha egy kapcsolat viharos időszakában alkalmazzuk, segít lecsillapítani a kedélyeket. Amikor szétesettnek és kimerültnek érezzük magunkat, pihenjünk le egy karosszékben, és fejünk mögé helyezzünk egy zöld kendőt; ez visszahoz minket énünk középpontjába.

A zöld segít epegörcsök esetén, és szétoszlatja a fejfájást. Jó méregtelenítő, valamint rendben tartja a vérnyomást, és enyhíti a májpanaszokat is. Kiválóan alkalmazható sokkos állapot esetén, de olyan emberek számára is, akik nem tudják, mit tegyenek. A zöld altató hatású, és biztonságérzetet nyújt. Az idegeket gyógyítja, hűsítő hatásait bátran alkalmazhatjuk egy hiperaktív gyermek esetében.

A zöld árnyalatai

Sötétzöld

A mélyzöld haragos és neheztelő, nem látja a szív tisztaságából adódó választási lehetőségeket. Gyomorpanaszok szere, hasonlót hasonló elven. Benne rájövünk neheztelésünk okára és felvidulhatunk újra.

Smaragdzöld
A smaragd javítja és csillapítja a bennünk levő vágyakat, amik nem vezetnek minket jó irányba. Olyan vágyakat biztosít, ami a szívünk mélyének lényege. Keressük ezt a színt, amikor a haragunkat csillapítani szeretnénk magával a jókedvvel. Mélyről jövő jókedvet ad.

Olívazöld

Az olívazöld az ellenkező. Ellene van minden jónak néha. Kedves is tud lenni, de csak mértékkel. Azt akarja, hogy lássuk meg, milyen rossz kedve van, és segítsünk neki. Borzasztóan negatív lehet, vigyázni kell a kedélyeivel. Viseljünk olívazöldet, ha hasonló hangulatunk van, de csak keveset. Mértékkel használva feloldja a fent említett nehézségeket.

Aranyzöld

Az aranyzöld felüdít, vidít és tágít. Kesereghet a múlton. Hangulatunktól függően vagy ad, vagy a gyökerekig leviszi a rossz érzést, majd kioldja. Viseljük, ha nyugodt világot szeretnénk magunk köré teremteni.Világoszöld

A világoszöld, az igazi tavasz szín, kecsegtető és sértegető is lehet. Elkezdi megvalósítani az elképzeléseinket, ha ráhangolódunk, de utána más színre van szükségünk. Könnyedséget ad terveinkhez, elűzi a rossz érzéseket, azonban bizonytalanság is van benne és lustulás.

Türkiz

Okos szín. Magabiztosságot kölcsönöz, és okos döntésekhez segít. Törekvő és méltányoló is tud lenni. Hiányzik belőle a nyers stílus, és nem szereti, ha zaklatják az idegeit. Megbízhatóságot sugároz. Kedves, jóakaratú, szelíd.


Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

Kelemen Dóra Krisztina Tel:06 30 241 7135
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el